Ohje - WiseEconomy: ALV-laskelma | WiseNetwork Oy

Ohje - WiseEconomy: ALV-laskelma

ALV-laskelmalle muodostuvat valitun ajanjakson maksettavien ja vähennettävien arvonlisäverojen erittelyt.

ALV-laskelmalle pääsee Taloushallinto → Kirjanpito → Raportit.

"Raportti"-alasvetovalikosta valitaan "Alv laskelma" ja ajaksi voidaan valita tarkka aikaväli, tai esimerkiksi - 2 Kuukausi, halutun tarkastelujakson mukaan.


Alv-laskelman paikkansapitävyyttä tarkasteltaessa "Maksettavat verot yhteensä" ja "2939: Arvonlisäverovelka" summien tulisi täsmätä toisiinsa. Myös "Vähennettävät verot yhteensä" ja "1763: Arvonlisäverosaamiset" summien tulisi täsmätä toisiinsa.

Kuten esimerkkikuvassa näemme, summat eivät täsmää toisiinsa, joten kuluvan kauden tositteissa on kirjausvirheitä. Kun etsimme esimerkiksi Alv-velan ja maksettavien verojen välistä heittoa on tällaisessa tilanteessa virheitä lähdettävä etsimään siirtämällä ajanjakson päättymispäivämäärää, kunnes kyseisten välinen heitto tapahtuu ensimmäisen kerran. Kun päivämäärä on tiedossa, tutkitaan Alv-velka -tilin tositteita kyseisellä päivämäärällä. Kun korjaukset on tehty, päivittyvät ne alv-laskelmalle.


Kun alv-laskelman tiedot ovat oikein, laskee raportti automaattisesti maksettavan/palautettavan veron määrän. Jos alv-laskelman mukaan yrityksellä on maksettavaa veroa, tiedot ovat laskeman avulla helposti vietävissä ostolaskulle.

Laskelman saa tulostettua tai tallennettua pdf-muotoisena klikkaamalla tulostin-kuvaketta. Näin ollen laskelma on helppo liittää ostolaskun liitteeksi.


Alv-laskelmalla saa myös avattua verokantojen erittelyjen tiedot klikkaamalla laskelmalla olevaa verokannan linkkiä (esim. KOMY tai NONE). Erittelystä ilmenevät verokantojen veron peruste sekä veron määrä.

Avaamalla veroprosenttikohtaisen erittelyn saa näkyviin, mille kirjanpidon tileille kirjauksia on kyseisellä verokannalla tehty. Klikkaamalla kirjanpidon tiliä pääsee kyseisen tilin pääkirjalle.